CASCARA – herbata z owoców kawowca
CASCARA – herbata z owoców kawowca to tradycyjny napój boliwijskich rolników i stanowi dobrą alternatywę dla kawy. Cascara w języku hiszpańskim oznacza skórkę lub łupinę. Owoce kawowca przypominają wyglądem wiśnie lub głóg. Do niedawna po wyłuskaniu z nich surowego ziarna kawy skórki jako mało wartościowy odpad trafiały na kompost. Herbatę Casacara wytwarza się z wysuszonej skórki tych owoców. Otrzymywana jest dzięki nowemu sposobowi recyclingu miąższu kawy, który pozostaje w ogromnych ilościach przed procesem mycia i suszenia ziaren. Okazało się, że po zastosowaniu specjalnej metody możliwe jest jej wysuszenie, a po zaparzeniu można uzyskać orzeźwiający napar podobny do herbaty. Casacara rozwija swój szczególny aromat nie tylko podana na gorąco, ale także jako zimny napój.
Dostępna w sklepie Fair Trade 100% – Cascara Fair Trade wytwarzana jest przez rolników ze spółdzielni ASOCIACION DE PRODUCTORES DE CAFE ECOLOGICO APROCAFE w regionie Cochabamba Boliwii. Dzięki dodatkowemu produktowi uzyskanemu z owoców kawowca spółdzielnia uzyskuje zwiększone przychody. W Etiopii od wieków znany jest taki napój o nazwie HASHARA, a w Jemenie nazywany jest QISHR.
CASCARA – herbata z owoców kawowca