Nowe badanie opublikowane przez Fundację Fairtrade wykazało, że 93 procent rolników kawowych biorących udział w badaniu pilotażowym w Kenii już teraz doświadcza zmian klimatu. Przede wszystkim są to nieprzewidywalne opady i wzrost liczby szkodników i chorób.
Fundacja Fairtrade i Fairtrade Africa przeprowadziły badanie pilotażowe, którego celem było zrozumienie wpływu zmian klimatycznych na produkcję kawy oraz poznanie działań podejmowanych przez rolników dostosowujących ich gospodarstwa do wzrastających globalnych temperatur. Badanie polegało na zebraniu świadectw rolników i zebranie ich za pośrednictwem telefonu komórkowego zgodnie z metodologią FairVoice. Badacze skupiali się na rolnikach produkujących odmiany kawy Arabica, które są uprawiane ze względu na lepszy smak i jednocześnie są szczególnie wrażliwe na zmiany średniej temperatury, w przeciwieństwie do bardziej odpornej na ciepło Robusty.
Należy zrozumieć potrzeby rolników
„Nasza wizja dla FairVoice polega na wykorzystaniu technologii do tworzenia większych powiązań dla rolników i pracowników, zapewniając im większy głos i wpływ w łańcuchach wartości i w sieci organizacji i przedsiębiorstw Fair Trade”, mówi Rachel Wadham z Fundacji Fairtrade. „To pozwoli podmiotom komercyjnym lepiej zrozumieć potrzeby rolników w ich łańcuchach dostaw i umożliwi większą widoczność opinii i spostrzeżeń rolników na temat kwestii, które na nich wpływają, szczególnie w dyskusjach sektorowych.”
Fundacja Fairtrade oferuje szkolenia i programy swoim producentom, aby mogli korzystać z najnowszych metod rolniczych. 90 procent badanych rolników kawowych zgłosiło zastosowanie różnych nowych strategii uprawy. Dzięki nowym metodom uprawy, rolnicy zwiększają też bioróżnorodność, co poprawia długoterminową stabilność ich biznesów i zapewnia im stały dopływ środków do życia.
Producenci kawy Fairtrade gotowi na skutki zmian klimatycznych
Według badania, 72 procent rolników zgłosiło, że cena, którą otrzymują za kawę Fairtrade, pozwala im inwestować w swoje gospodarstwa w celu przygotowania się na zmiany klimatu. Rolnicy z trzech badanych spółdzielni zgłosili, że korzystają z ceny Fairtrade do inwestowania w odporność na zmiany klimatu na swoich farmach, w tym w ekologiczne zarządzanie wodą i walkę ze szkodnikami, sadzenie drzew dających cień i dywersyfikację swoich dochodów w celu poprawy odporności ekonomicznej.
Pomimo wyzwań stawianych przez zmiany klimatu, producenci kawy są pełni optymizmu co do przyszłości uprawy kawy, a 80 procent rolników zgłosiło, że czuje się przygotowanymi na skutki zmian klimatu. Fundacja Fairtrade uważa, że przyszłe badania, już po zwiększeniu minimalnej ceny Fairtrade dla kawy w 2023 roku, będą przydatne do zrozumienia, w jakim stopniu wzrost cen dodatkowo wspiera rolników w adaptacji do zmian klimatu.
Autor: Hayley Ralph, źródło, tłum. i oprac. Szymon Luliński